U subotu 23.11.2024 u posjet su nam stigli kolege iz LAG-a Mura Drava zajedno s predstavnicima gospodarstvenika, poljoprivrednika, udruga te javnih ustanova i lokalnih samouprava s njihovog područja.
Studijsko putovanje započelo je u centru Samobora srdačnom dobrodošlicom djelatnica LAG-a SAVA u suradnji s našim vrijednim članicama udruge Etno Fletno uz tradicionalni samoborski Bermet te domaće kiflice.
Ukratko smo predstavili djelovanje LAG-a te su članice udruge Etno fletno predstavile svoje uspjehe u zaštiti nematerijalnih kulturnih dobara samoborskog kraja.
Uz stručno vodstvo obišli smo središte Grada Samobora, crkvu sv. Anastazije, prošetali uz potok Gradnu te smo naučili ponešto o bogatoj povijesti i značajnim osobama koje su živjele i stvarale u Samoboru. Tako smo se, između ostalog, upoznali s pričom o neuzvraćenoj ljubavi između Stanka Vraza i Julijane Cantilly, prisjetili smo se glazbenog stvaralaštva Ferde Livadića te vječnog klasika hrvatske kinematografije ”Tko pjeva zlo ne misli” kroz koji vječnoj živi uspomena na legendarni vlak Samoborček.
Slobodno vrijeme iskorišteno je za isprobavanje najpoznatijeg samoborskog deserta, Samoborske kremšnite.
Samobor nudi razne sadržaje i zanimljivosti, tako je u sklopu ovog studijskog putovanja posjećena i craft pivovara Razum koja je svoj vrata otvorila 2014. godine i u kojoj su degustirani Vilenjak, Coprnica i Norc. Pivovara je specifična po tome da sve što proizvede proda na licu mjesta u vlastitoj pivnici.
Put nas je dalje odveo van centra Samobora u malo mjesto Rude poznato po Rudarskoj greblici i rudniku svete Barbare. Rudnik je revitaliziran na inicijativu profesora s Rudarsko geološko naftnog fakulteta od strane stanovnika Ruda te članova KUD-a Oštrc koji i danas održavaju rudnik te nude edukativne obilaske uređenih rudarskih okana kao i demonstracije kovačkog zanata.
Naši gosti itekako su dobro upoznati s metodom ispiranja zlata a sada su se upoznali i s načinom pridobivanja željezne i bakrene rude u jednom od najstarijih europskih rudnika.
Još jedan naš grad s bogatom eno-gastro ponudom je i Jastrebarsko stoga je studijsko putovanje nastavljeno na području Grada Jastrebarskog u Vinariji Režek uz tradicionalnu domaću hranu te lokalna vina. Plešivička regija ponosno nosi nadimak ”Hrvatska Champagne” a završna degustacija 5 vrsta plešivićkih vina održana je u vinarili Koletić. Plemićka obitelj Kolarić tradicionalno se bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Njihovi vinogradi smješteni su u dolini svetojanskog vinogorja, posebno pogodnom za uzgoj vinove loze. Posjeduju oko 30 000 trsova od čega godišnje proizvedu oko 30 000 litara kvalitetnog vina. Vinoteka obitelji nalazi se u sklopu gospodarstva u malom selu Hrastje, smještenom podno planine Japetić, a prilikom ovog studijskog posjeta degustirano je 5 vrsta vina.